Αναζήτηση
 
Γονείς & Παιδιά - Προτάσεις για Αρμονική Συμβίωση

Παιδί και Θηλασμός
 
Αποκλειστικός θηλασμός; Για να μπορέσετε να θηλάσετε για όσο διάστημα επιθυμείτε μην κλείνεστε στο σπίτι σας. Θηλάστε δημόσια. Ο θηλασμός σε δημόσιους χώρους δεν χρειάζεται να είναι ταμπού.
 
Θηλάστε το μωρό σας στο Super Market, στα μαγαζιά, στην ταβέρνα, στο πάρκο. Θηλάστε το όπου κι αν βρίσκεστε. Έτσι θα διευκολυνθείτε κι εσείς και το παιδί σας και θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και οι δύο αυτές τις τόσο τρυφερές στιγμές απαλλαγμένες από περιορισμούς. Αν παρόλα αυτά δεν αισθάνεστε άνετα, βρείτε ένα πιο απομονωμένο μέρος για να θηλάσετε το μωρό σας με την ησυχία σας. Ρίξτε πάνω στο στήθος σας ένα μικρό σεντόνι, κάντε το διακριτικά κι απολαύστε ο ένας τον άλλο. Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι δε θα σας προσέξουν.  
 
Βένια Δεληκατερίνη
11.08.2014
 
Για τις νέες μαμάδες και τις μέλλουσες μαμάδες
 
Θηλάστε το μωρό σας όσο συχνά σας το ζητάει. Ο θηλασμός δεν έχει ωράριο. Όταν ανταποκρίνεστε στο ρυθμό του, ρυθμίζεται και η παραγωγή του γάλακτος.
Βένια Δεληκατερίνη
 
11.08.2014 
 
Παιδί και Ύπνος!
 
"Μην το κοιμίζετε αγκαλιά, μην το κουνάτε, μην του τραγουδάτε, μην του κρατάτε το χέρι για να κοιμηθεί, μην το κοιμίζετε στο στήθος. ΜΗ… Αν αποκοιμηθεί την ώρα που θηλάζει ξυπνήστε το και βάλτε το στην κούνια του να κοιμηθεί!"
 
Πολλά παρόμοια έχουν ειπωθεί για το μωρό και τον ύπνο που σίγουρα έναν νέο γονιό δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Τί να κάνω τελικά για να κοιμίσω το παιδί μου χωρίς να το κακομάθω;
 
Να κάνετε αυτό που λέει η ψυχή σας. Πάρτε το αγκαλιά, κοιμείστε το πάνω σας, κοιμείστε το με χάδια, με νανουρίσματα… Το μωρό ήταν για 9 μήνες - στην καλύτερη περίπτωση - μέσα στη μήτρα σας. Εκεί ήταν όλα γνώριμα, ήσυχα, σκοτεινά, ζεστά και ασφαλή. Εκεί άκουγε ακόμα και τη φωνή σας. Τη δικιά σας, του μπαμπά του, του αδερφού ή της αδερφής του. Μετά τη γέννα το πιο ασφαλές του λιμάνι για να νιώσει και πάλι ήρεμο είναι η αγκαλιά σας. Εκεί μπορεί να ακούει τη φωνή σας αλλά και την καρδιά σας. Να μυρίζει το δέρμα σας. Να νιώθει τα χάδια σας και να αισθάνεται ευλογία που τελικά γεννήθηκε!
 
Κοιμείστε το παιδί αγκαλιά σας. Κοιμείστε το στο στήθος σας. Γιατί... Ναι! Τα μωρά που θηλάζουν κοιμούνται στο στήθος! Και αυτά που δεν θηλάζουν έχουν ανάγκη τη ζεστασιά της αγκαλιάς σας για να ανθίσουν.  
 
Βένια Δεληκατερίνη
31.07.2014
 
Παιδί και Αγκαλιά
 
Πάρτε το μωρό σας όσο πιο πολύ αγκαλιά μπορείτε. Η αγκαλιά μεγαλώνει συναισθηματικά υγιή παιδιά. Κανείς δεν κακόμαθε από την τρυφερότητα, τη στοργή και την αγκαλιά. Αγκαλιάστε τα παιδιά σας άφοβα. Ο μόνος κίνδυνος που διατρέχετε είναι να μεγαλώσετε τρυφερά παιδιά.  
 
Βένια Δεληκατερίνη
20.08.2014 
 
Παιδί και Παιχνίδι
 
Το παιδί μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσει δεξιότητες και μαθαίνει τον κόσμο γύρω του. Δημιουργείστε για τα παιδιά σας ένα χώρο και προσφέρετέ τους τακτικά ευκαιρίες για να πειραματιστούν με διάφορα υλικά.Φτιάξτε ένα χώρο στο σπίτι - στο δωμάτιό τους ή ακόμα και στη βεράντα για όσο είναι καλός ο καιρός– δώστε τους μπογιές και πινέλα και αφήστε τους να πειραματιστούν. Ναι! Θα λερωθούν! Όμως τέτοιες δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των μικρών αλλά και των μεγαλύτερων παιδιών. Αν θέλετε ακόμα πειραματιστείτε μαζί τους! Είναι μία ευκαιρία για συναισθηματική επαφή με τα παιδιά σας. Μη μένετε μόνο στα πινέλα. Χρησιμοποιείστε τη φαντασία σας και δοκιμάστε αντί για πινέλα πολλά και διαφορετικά υλικά όπως οδοντόβουρτσες, μπατονέτες, φύλλα δέντρων. 
 
Βένια Δεληκατερίνη
01.09.2014
 
Παίζω Μαζί με το Παιδί μου
 
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απασχολήσετε το παιδί σας μέσα στην ημέρα. Να το πάτε να δείτε μαζί ένα σινεμά ή μία ωραία παράσταση. Να το πάτε στην παιδική χαρά, ή σε κάποιο φίλο του για να παίξει. Να το πάτε στη θάλασσα ή στην εξοχή ή ακόμα και σε κάποιο μουσείο... Τίποτα από όλα αυτά κι όσα ακόμα κι αν σκεφτείτε δεν έχουν την ίδια αξία με το να κάτσετε και να παίξετε εσείς ως γονιός με το παιδί σας. 
 
  1. Όποτε βρίσκετε λίγο ελεύθερο χρόνο είναι μία απίθανη ευκαιρία για να παίξετε με το παιδί σας. Μία ευκαιρία για να γίνετε κι εσείς παιδιά. Υλικά που θα χρειαστείτε για το παιχνίδι σας; Όρεξη και μπόλικη φαντασία. Μέσα από το  παιχνίδι το παιδί σας εισπράττει την αγάπη σας και ανθίζει συναισθηματικά.
  2. Όταν κάθεστε να παίξετε με το παιδί σας ακολουθείστε το ρυθμό και το δρόμο που σας δείχνει στο παιχνίδι του. Μην παρεμβαίνετε λέγοντάς του πώς να κάνει κάτι καλύτερα. Προσπαθήστε να το ακούσετε και να το ακολουθήσετε. Μείνετε δίπλα του βοηθοί και σύντροφοι στο παιχνίδι του και όχι δάσκαλοι. Έτσι το βοηθάτε να μάθει ότι εκείνο έχει ανάγκη στη δεδομένη στιγμή.
  3. Είκοσι με τριάντα λεπτά παιχνίδι την ημέρα με το παιδί σας είναι ότι καλύτερο μπορείτε να του προσφέρετε. Για να πάρει αυτό που χρειάζεται από εσάς και να γεμίσουν οι μπαταρίες του με την αγάπη σας καθίστε μαζί του αποκλειστικά και χωρίς διασπάσεις. Κλείστε το τηλέφωνο –κινητό και σταθερό- το internet και την τηλεόραση και πείτε: «ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!» Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά κανονίστε να βρείτε αποκλειστικό χρόνο ξεχωριστά για το κάθε σας παιδί. Αν δεν μπορείτε να παίξετε κάθε μέρα με το κάθε σας παιδί 20- 30 λεπτά, δεν πειράζει. Προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με κάθε παιδί ξεχωριστά. Θα δείτε τα αποτελέσματα της αποκλειστικής απασχόλησης με το παιδί σας στην συμπεριφορά του ακόμα και αν είναι μόνο για μία φορά την εβδομάδα. Απλά θα πάρει πιο πολύ χρόνο. Υπομονή και θα ανταμειφθείτε. 
Βένια Δεληκατερίνη
01.09.2014 
 
Παιδί και Εκρήξεις Οργής
 
Μην αγνοείτε το παιδί σας όταν είναι θυμωμένο και κλαίει. Φανταστείτε πώς θα ήταν όταν είστε θυμωμένοι να σας αγνοούν. Κάντε υπομονή και σταθείτε δίπλα του. Ακούστε το. Δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα. Η παρουσία σας από μόνη της λέει «Είμαι εδώ… Σε ακούω… Σε αγαπάω… Ο θυμός σου δε με διώχνει μακριά σου.» Αν αντιμετωπίζετε τις εκρήξεις θυμού, την οργή και το κλάμα του με αγάπη και υπομονή, το παιδί σας θα είναι πάντα συναισθηματικά κοντά σας, και ως ενήλικας θα σας έχει σύμμαχό του στις δυσκολίες γιατί θα ξέρει ότι θα τις αντέξετε.  
 
Βένια Δεληκατερίνη
22.08.2014
 
Γονείς και Θυμός
 
Τί γίνεται όταν οι γονείς θυμώνουν;
 
Κάποιες φορές μπορεί να ξεφύγετε, να βγείτε εκτός εαυτού και να φωνάξετε δυνατά στο παιδί σας. Με την πρώτη ευκαιρία ζητήστε του συγνώμη, και προσπαθήστε να είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί να του πείτε συγνώμη. Αν πιέζεστε πραγματικά και έχετε συχνά ξεσπάσματα, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε με κάποιον ενήλικα που μπορεί να σας ακούσει και να σας καταλάβει χωρίς να σας κρίνει. Ο γονιός χρειάζεται τόση στήριξη όση και ο ίδιος προσφέρει στο παιδί του και αν έχει περισσότερα από ένα παιδιά τότε η ανάγκη αυτή πολλαπλασιάζεται! 
 
Βένια Δεληκατερίνη
03.09.2014