Αναζήτηση
 
Aware Parenting Συμβουλευτική Γονέων

Aware Parenting Συμβουλευτική Γονέων

Η Φιλοσοφία του Aware Parenting (Ενσυνείδητη Γονεϊκότητα)
Το να είναι κανείς γονιός είναι πιθανώς ένα από τα πιο δύσκολα έργα που έχει να επιτελέσει ένας άνθρωπος στην ενήλικη ζωή του. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι άνθρωποι δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, και όσοι τελικά γίνονται γονείς δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα του νέου τους ρόλου. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις και οι δύο γονείς έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους, και κατά συνέπεια η στήριξη του γονιού είναι πλέον μία αναγκαιότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα.

Η συμβουλευτική γονέων μέσω Aware Parenting βασίζεται στην φιλοσοφία γονεϊκότητας και ανατροφής των παιδιών που αναπτύχθηκε από την Dr. Aletha Solter, Ελβετο-Αμερικανίδα αναπτυξιακή ψυχολόγο, η οποία ειδικεύεται στον δεσμό γονιού-παιδιού (attachment), στο τραύμα και στην χωρίς τιμωρία και ανταμοιβή πειθαρχία.

Με βάση τη φιλοσοφία του Aware Parenting ο γονιός ακολουθεί τις εξής αρχές:

  • Αποδέχεται με υπομονή και αγάπη το κλάμα και τις εκρήξεις οργής του παιδιού  ως ένα φυσικό τρόπο εκτόνωσης του στρες και των καταπιεσμένων συναισθημάτων του
  • Βοηθά το παιδί να ανθίσει ως προσωπικότητα ακολουθώντας το ρυθμό ανάπτυξης και τα ενδιαφέροντά του
  • Ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί του μέσα από το παιχνίδι κατά τη διάρκεια τόσο της βρεφικής όσο και της παιδικής ηλικίας
  • Θέτει σταθερά όρια με αγάπη
  • Δεν χρησιμοποιεί την τιμωρία και την ανταμοιβή ως μέθοδο πειθαρχίας
  • Είναι δημοκρατικός με το παιδί και όχι αυταρχικός ή υπερεπιτρεπτικός
  • Βοηθά το παιδί να αναρρώνει από τα τραύματα του παρελθόντος μέσα από το κλάμα, την οργή και το γέλιo
  • Αναζητά λύσεις οι οποίες να καλύπτουν τις ανάγκες τόσο του παιδιού όσο και του ίδιου του γονιού
  • Φροντίζει τον εαυτό του και τις προσωπικές του ανάγκες ως άτομο
Το να είναι κανείς γονιός είναι μία συνεχής πρόκληση. Είναι μία πορεία ανάπτυξης καθώς οι γονείς μεγαλώνουν και ωριμάζουν μαζί με τα παιδιά τους. Αν ένας γονιός πάρει τη στήριξη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις του ρόλου του, θα γίνει πιο ικανός στο να βοηθήσει το παιδί του να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό του.
 
Βένια Δεληκατερίνη
Ιούνιος 2014