Αναζήτηση
 
Οι Δέκα Αρχές του Aware Parenting

  Οι Δέκα Αρχές του AwareParenting
από την Aletha Solter, Ph.D.
 
Μετάφραση στα Ελληνικά από την Βένια Δεληκατερίνη (www.followyourtree.gr)
 
1. Οι Aware Parents καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους για σωματική επαφή (κρατώντας τα, αγκαλιάζοντάς τα, κ.λπ.). Δεν ανησυχούν μήπως «κακομάθουν» τα παιδιά τους.
 
2. Οι Aware Parents αποδέχονται όλο το φάσμα των συναισθημάτων και ακούνε χωρίς επίκριση τις εκφράσεις των συναισθημάτων των παιδιών. Συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν κάθε θλίψη, θυμό ή απογοήτευση και δεν προσπαθούν να εμποδίσουν τα παιδιά όταν απελευθερώνουν τα οδυνηρά τους συναισθήματα μέσω του κλάματος ή των εκρήξεων οργής.
 
3. Οι Aware Parents προσφέρουν ερεθίσματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους και τα εμπιστεύονται να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό και με τον δικό τους τρόπο. Δεν προσπαθούν να πιέσουν τα παιδιά να σπεύσουν σε νέα στάδια ανάπτυξης.
 
4. Οι Aware Parents προσφέρουν ενθάρρυνση για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, αλλά δεν κρίνουν την απόδοση των παιδιών είτε με κριτική είτε με αξιολογικό έπαινο.
 
5. Οι Aware Parents αφιερώνουν χρόνο κάθε μέρα δίνοντας πλήρη προσοχή στα παιδιά τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής, ποιοτικής ώρας, παρατηρούν, ακούν, ανταποκρίνονται και συμμετέχουν στο παιχνίδι των παιδιών τους (εάν κληθούν να το κάνουν), αλλά δεν κατευθύνουν τις δραστηριότητες των παιδιών.
 
6. Οι Aware Parents προστατεύουν τα παιδιά από τον κίνδυνο, αλλά δεν προσπαθούν να αποτρέψουν όλα τα λάθη, τα προβλήματα ή τις συγκρούσεις των παιδιών τους.
 
7. Οι Aware Parents ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι αυτόνομα στην επίλυση των προβλημάτων τους και τα βοηθούν μόνο όταν χρειάζεται. Δεν λύνουν οι ίδιοι τα προβλήματα των παιδιών τους.
 
8. Οι Aware Parents θέτουν λογικούς περιορισμούς και όρια, καθοδηγούν απαλά τα παιδιά προς την αποδεκτή συμπεριφορά και λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες όλων όταν επιλύουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Δεν ελέγχουν τα παιδιά μέσα από δωροδοκίες, ανταμοιβές, απειλές ή τιμωρίες οποιουδήποτε είδους.
 
9. Οι Aware Parents φροντίζουν τον εαυτό τους και είναι ειλικρινείς για τις δικές τους ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Δεν θυσιάζονται σε σημείο να αγανακτούν.
 
10. Οι Aware Parents προσπαθούν να αναγνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους ο πόνος της παιδικής τους ηλικίας παρεμποδίζει την ικανότητά τους να είναι καλοί γονείς και καταβάλλουν συνειδητές προσπάθειες για να αποφύγουν να μεταδώσουν τα δικά τους τραύματα στα παιδιά τους.
 
Το Aware Parenting βασίζεται στο έργο της Dr. Aletha Solter. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τα βιβλία της Dr. Aletha Solter, The Aware Baby, Cooperative and Connected (μία αναθεωρημένη έκδοση του Helping Young Children Flourish), Tears and Tantrums, Raising Drug-free Kids, και Attachment Play.
 
 
Το αρχικό κείμενο με τις Δέκα Αρχές του Aware Parenting έχει ληφθεί από τον ιστότοπο The Aware Parenting. Ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 28 Δεκεμβρίου 2020. Πνευματικά δικαιώματα © 1994 έως 2020 από το Aware Parenting Institute. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. Κανένα μέρος αυτού του ιστότοπου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ​​ηλεκτρονικό ή μηχανικό (συμπεριλαμβανομένης της αντιγραφής σε άλλους δικτυακούς τόπους και συμπεριλαμβανομένων μεταφράσεων και φωτογραφιών), χωρίς γραπτή άδεια από την Aletha Solter. Η μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά έγινε από την Βένια Δεληκατερίνη (01/06/2022) με άδεια από την Aletha Solter.