Αναζήτηση
 
Ατομική Ψυχοθεραπεία

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Ατομική Ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε κάποιο τομέα της ζωής τους σε βαθμό που βιώνουν συναισθηματικό μπλοκάρισμα που δεν τους επιτρέπει να υλοποιήσουν το στόχο τους, σε όσους δυσκολεύονται στις σχέσεις τους και βιώνουν συναισθήματα δυσαρέσκειας, ανεπάρκειας, θυμού, μοναξιάς, σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους, σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους με τους σημαντικούς άλλους της ζωής τους, σε όσους έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία, σε όσους αντιμετωπίζουν θέματα ταυτότητας, σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες επαγγελματικού προσανατολισμού ή είναι μπροστά από μια δύσκολη απόφαση.

Απευθύνεται επίσης, σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το μέσα τους, να αναγνωρίσουν και να αγκαλιάσουν τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού τους, να αναπτύξουν τον αυθορμητισμό και την δημιουργικότητά τους, και εν τέλη να μπορούν να αναγνωρίζουν το φως που έχουν μέσα τους και να συνδέονται με αυτό.

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που βασίζεται στη σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου. Είναι μία δουλειά ένας προς έναν, που συχνά εστιάζει στο τί συμβαίνει εδώ και τώρα. Το θέμα της συνεδρίας (της συνάντησης) προκύπτει κάθε φορά μέσα από την διαδικασία και από το ζέσταμα του θεραπευόμενου, είναι δηλαδή κάτι που φέρνει ο θεραπευόμενος. Καθώς η ατομική θεραπεία βασίζεται τόσο πολύ στη σχέση θεραπευτή – θεραπευόμενου γίνονται αρχικά πέντε συναντήσεις στην διάρκεια των οποίων ο θεραπευόμενος έχει την ευκαιρία να διερευνήσει κατά πόσο αισθάνεται καλά στην διαδικασία και θέλει να συνεχίσει την θεραπεία. Στη συνέχεια, και εφόσον ο θεραπευόμενος θέλει να συνεχίσει, γίνεται ένα συμβόλαιο, το οποίο είναι προφορικό κατά το οποίο αναλύεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η δουλειά που έχει ήδη ξεκινήσει.

Πολλοί συχνά άνθρωποι αναρωτιόνται για τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας. Η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και δύο με τρία χρόνια ή και παραπάνω και η ακριβής διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τις ανάγκες που προκύπτουν από τον θεραπευόμενο. Συνήθως μπαίνει ένα αρχικό αίτημα, ένα αρχικό θέμα, και αυτό στην πορεία μπορεί είτε με το προχώρημα της διαδικασίας ο θεραπευόμενος να αισθανθεί ότι πατάει πιο γερά στα πόδια του και είναι έτοιμος να κλείσει εδώ τον κύκλο, είτε μπορεί να επιθυμεί να συνεχίσει καθώς το αρχικό αίτημα μπορεί να έχει αλλάξει, ή να έχει οδηγήσει και σε άλλα πιο βαθιά θέματα.

Φυσικά, μπορεί κάποιος να έρθει για λίγες μόνο συναντήσεις. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ατομικές συνεδρίες βραχείας συμβουλευτικής, οι οποίες πραγματοποιούνται σε έναν σύντομο κύκλο συναντήσεων που μπορεί να διαρκέσουν από μία συνάντηση ως και λίγες εβδομάδες. Στην περίπτωση της βραχείας συμβουλευτικής το άτομο χρειάζεται να δουλέψει και να πάρει πληροφορίες σε σχέση με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά δεν αισθάνεται την ανάγκη για ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, ένας γονιός που θέλει να πάρει βοήθεια στο ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να ανακοινώσει το διαζύγιό του στο παιδί του.

Οι συνεδρίες στην ατομική ψυχοθεραπεία πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού, συνήθως μία φορά την εβδομάδα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που συμφωνούμε μαζί. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να γίνουν πιο πυκνές οι συνεδρίες, δύο φορές την εβδομάδα ή να αραιώσουν, δηλαδή δύο φορές το μήνα αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Η κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα.

Σε περίπτωση αλλαγής ή ακύρωσης μίας συνεδρίας είναι απαραίτητη η έγκαιρη ενημέρωση, δηλαδή τουλάχιστον 24 ώρες πριν το ραντεβού.

Υπάρχει η δυνατότητα συνεδριών μέσω Skype για άτομα που μένουν εκτός Αττικής ή αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα μετακίνησης.

Για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
 
Βένια Δεληκατερίνη
6944 359538 και 210 6776853
info@followyourtree.gr
 
Φωτ: Β. Δεληκατερίνη